Uw kinderen en uw scheiding

U kunt als partners niet meer door één deur, maar u blijft wel samen ouders. Uw kinderen hebben hier niet om gevraagd. De scheiding is voor u een weloverwogen beslissing waarover u waarschijnlijk lang genoeg heeft nagedacht. Maar nu..
Uw kinderen gaan mee in de scheiding. Ondanks het feit dat u beiden heel veel van uw kinderen houdt, is het voor kinderen vaak heel moeilijk uw beslissing te begrijpen. U bent geen partners meer maar u blijft partners in het ouderschap.

Belang van uw kinderen

Het belang van uw kinderen staat voorop in een scheiding. Niet alleen de ouders en de mediator, maar ook de wetgever en de rechter kennen een groot belang toe aan de kinderen. Sinds maart 2009 bent u verplicht een ouderschapsregeling op te stellen. Hierin maakt u afspraken over de opvoeding van uw kinderen. Maar wat vinden uw kinderen er zelf van? Dat is zeker niet onbelangrijk.

Begeleiding van de kinderen bij scheiding

In de praktijk komt het steeds vaker voor dat ouders ook voor hun kinderen begeleiding zoeken bij de echtscheiding. Ik vind het prettig voor uw kinderen als deze begeleiding door een ander persoon wordt verzorgd dan degene die de ouders begeleidt. Ik maak hiervoor vaak gebruik van een kindercoach. Een kindercoach is gespecialiseerd in de begeleiding van kinderen in een echtscheidingssituatie. Dit kan tijdens het scheidingsproces zijn, maar kan ook heel goed nadat de ouders al daadwerkelijk gescheiden zijn. Soms komen de echte emoties van de kinderen veel later naar boven.