Huisvesting na het verbreken van een relatie is vaak een probleem. Inschrijving bij Woningnet kan zoveel problemen voorkomen.

In mijn praktijk kom ik dit probleem wekelijks tegen. Op 2 november 2021 heeft het Hof Amsterdam uitspraak gedaan inzake toekenning van het huurrecht. Een korte samenvatting:

Partijen wonen in een sociale huurwoning. Verkregen op basis van de woonjaren van de vrouw. De vrouw heeft een onderneming waarbij ze gebruik maakt van een zeilboot, een schip waar ook op kan worden overnacht en waar de vrouw regelmatig heeft overnacht.

De man heeft geen alternatieve plaats voor overnachting; geen familie of vrienden. De woning wordt, ook door het hof, toegekend aan de man. Zie de uitspraak: ECLI:NL:GHAMS:2021:3379

Wat had dit anders gelopen als beide partijen waren ingeschreven en woonjaren hadden opgebouwd. En daar zijn deze partijen geen uitzondering op. Ik zie dit wekelijks in mijn praktijk terugkomen.

Woonjaren

De woonjaren zijn vaak een belangrijk onderwerp.

Zoals ik vaak verbaast ben dat mensen zomaar kunnen gaan trouwen bij de gemeente. Zomaar zonder zich te laten informeren of verplicht worden geïnformeerd over de gevolgen van dit contract. Een contract dat je aangaat voor het leven maar dat veel mensen niet levenslang vol houden met elkaar. De verbazing die ik vaak bij partijen zie als de regels en richtlijnen worden besproken is vaak groot. Zo begrijp ik ook niet waarom mensen er niet op worden gewezen dat inschrijving bij een woningbouwvereniging (woningnet) verstandig is, een advies dat gegeven kan worden bij het aangaan van een huurovereenkomst of aankoop van een woning.

Het woongenot en het behouden van een woongenot is vaak een probleem. Partijen hebben een huur- of eigenwoning maar denken er geen moment over na dat een situatie kan veranderen. Er is toch een woning?

Inschrijven bij een woningbouwvereniging

Waarom niet inschrijven bij Woningnet zodat er woonjaren worden opgebouwd? De kosten zijn het niet. De inschrijving kost € 50,- en de jaarlijkse kosten zijn € 8,-.

Hiermee bouw je woonjaren op. Woonjaren die altijd van pas kunnen komen. Elke situatie kan veranderen. Niet alleen de huidige relatie waar partijen in zitten maar ook het inkomen. Onverhoopt kan een inkomen wegvallen en dat is niet altijd vrijwillig.

Het verbreken van een relatie is onverzekerbaar

Veel kan worden verzekerd; het risico van overlijden is vaak een eis van de hypotheekverstrekker. Arbeidsongeschiktheid is verzekerbaar, deze verzekering wordt vaak gezien als duur en wordt niet altijd afgesloten.

Het risico van het verbreken van een relatie is niet verzekerbaar. Ook bij een eigenwoning bezit kan het verkrijgen of behouden van een woning heel lastig zijn nadat een relatie is verbroken. Denk daarbij aan de huidige prijzen van een woning, ook met een overwaarde kan het moeilijk zijn om de aanvullende financiering rond te krijgen.

Niet iedereen komt in aanmerking voor een sociale huurwoning, midden huur wordt in de toekomst ook meer aangeboden door woningcorporaties. En we hebben niet altijd zicht op het inkomen in de toekomst, mogelijk is een sociale huurwoning dan wel van toepassing. Het is ook maar goed dat we niet in de toekomst kunnen kijken.