Mediation bij verzorging van de uitvaart en verdeling van de nalatenschap

Mediation wordt vaak gebruikt in een echtscheidingssituatie. Mediation geeft over het algemeen meer voldoening en meer winnaars dan wanneer een conflict via advocaten bij de rechtbank wordt uitgevochten.

Bij de verdeling van erfenissen of conflicten over de uitvaart wordt mediation nog niet vaak gebruikt. Toch is dit een situatie bij uitstek waarin mediation een zeer bruikbare aanpak is omdat ook in dit soort situaties emotie een grote rol speelt. Er is een familielid overleden waaraan u gehecht bent. Door dit overlijden bent u, samen met de andere erfgenamen, verantwoordelijk voor de verdeling van een erfenis. Maar hoe gaat zo’n verdeling in zijn werk? Misschien bent u het direct met elkaar eens, maar het is ook heel goed mogelijk dat er irritaties ontstaan die u tevoren niet heeft voorzien. Misschien hecht die ene broer wel heel veel waarde aan dat kop en schoteltje dat door u al bijna aan de tweede hands winkel is meegegeven. Als hier niet goed over wordt gesproken kunt u dit soort dingen niet van elkaar weten. Wellicht ontstaat uit een klein misverstand een pijnlijk conflict.
Soms gaat het niet om een simpel kopje, maar is er veel meer wat verdeeld moet worden. Hoe pak je dit aan? En hoe doe je dit op een manier waarbij de familieverhoudingen goed blijven?

Familie blijf je voor altijd. Het is dan ook erg spijtig wanneer in een familie onenigheid ontstaat rond de verdeling van een erfenis. Begeleiding door een ervaren gesprekspartner kan onenigheid voorkomen of kan de relatie herstellen als er al een conflict is ontstaan.


 

Heeft u begeleiding nodig van een ervaren mediator? Neem dan contact op.